Home » Hur man Sitter vid Bordet på en Restaurang: 5 Regler att Respektera (med Våra Stolar blir det Enklare!)

Hur man Sitter vid Bordet på en Restaurang: 5 Regler att Respektera (med Våra Stolar blir det Enklare!)

come sedersi a tavola al ristorante

Etikett definierar en hel uppsättning beteenderegler som vanligtvis förknippas med gott uppförande.

Precis som det finns regler som bör följas i hemmet, med eller utan gäster, finns det också etikett att komma ihåg när man befinner sig på en restaurang.

Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes

I sammanhang såsom teatrar, affärer, bibliotek förväntar sig människor att alla ska anpassa sitt beteende och sin karaktär till Bon Tons riktlinjer. Bland de platser där flest misstag begås sticker dock matbordet ut. För att undvika att göra ett dåligt intryck inför gästerna är det viktigt att förstå hur man sitter vid bordet på en restaurang, hur man interagerar och framför allt hur man rör sig i rummet medan man äter.

Att gå på middag på en elegant restaurang eller att vara hemma hos människor som du har lite förtroende för skapar ofta en känsla av obehag. Men lyckligtvis, med tipsen från ProduceShop, och de bekväma stolarna i katalogen, behöver du inte längre oroa dig för någonting eftersom du kommer att veta exakt hur du ska vara den perfekta värden.

Sedia Design Moderno In Metallo Polipropilene Per Cucina Bar Ristorante Evelyn
Stol Med Modern Design I Polypropen Metall För Restaurang Kök Bar Evelyn

Hur sitter man på en restaurang? De 5 viktigaste reglerna

Restaurangen, även om etiketten numera är mycket mindre övervägd, är fortfarande ett av de få sammanhang där det fortfarande läggs stor vikt vid gott uppförande. Här uppmärksammas omedelbart alla malplacerade rörelser, och i de lyxigare lokalerna riskerar varje misstag att göra stämningen lite mer spänd. För att säkerställa att du gör ett utmärkt intryck på de närvarande, kom alltid ihåg dessa 5 grundläggande punkter:

  1. Stolen: Förutom avståndet mellan sittplatserna är det viktigt att justera närheten till bordet väl. Detta bör varken vara för långt eller för nära kroppen;
  2. Ryggen: Bålen ska alltid vara upprätt, för att underlätta samtal och undvika att skymma sikten för andra matgäster;
  3. Armbågar: Du får aldrig vila armarna på bordet med armbågarna i kontakt med underlaget. När det inte är dags att äta ska de därför hållas nära överkroppen;
  4. Händer: Händerna och en del av underarmen får vidröra bordsduken. När du väntar är det dock bra att vila händerna på benen, där servetten är placerad;
  5. Ben och fötter: Rätt hållning påverkas också av benen, och därför säger etiketten att det är nödvändigt att hålla en 90° vinkel. På så sätt undviker du att sträcka på fötterna och därmed vara i vägen för andra gäster.
Sedie Design Moderno Per Cucina Bar E Giardino In Polipropilene Alchimia Flow
Stolar Modern Design För Kök Bar Och Trädgård I Polypropylen Alkemi Flow

Hur man sitter på en restaurang: det finns mer än stolen

Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes

Sittställningen är inte den enda aspekten som man måste vara uppmärksam på vid bordet: i själva verket har restaurangen många andra regler som måste följas noggrant för att vara absolut oklanderlig.

  • Hur ska man bete sig på restaurangen?

    Galateo har gamla anor och härstammar från Giovanni Della Casa, arbete som publicerades 1558 och som sammanfattade alla de goda seder som var erkända bland människor av hög rang och som fram till dess hade förts vidare och var kända genom erfarenhet och gott uppförande. Jämfört med den tiden har reglerna lyckligtvis mjukats upp, en hel del och blivit mer en indikation på att man ska uppträda respektfullt mot andra, vilket främjar en trevlig samexistens för gäster, familj och vänner. Numera följs Bon Tonnästan bara i mycket formella miljöer, vilket gör att alla de evenemang och sammankomster som är fulla av fest och glädje får vara roliga och spontana.

    Några av de regler som har övergetts gäller framför allt komplexiteten i att ställa upp bordet, som består av ett mycket större antal porslin och tallrikar än vad som är allmänt accepterat idag. Till och med sättet vi äter på har förändrats över tiden, faktiskt enligt Galateo, förutom att de inte kunde föra kniven nära ansiktet och inte behöva fylla skeden mer än hälften, så var folk tvungna att vara mycket uppmärksamma på hur de placerade gaffeln och kniven efter varje tugga. Om man ville fortsätta äta fick man sprida isär besticken med spetsarna vidrörande, medan om man ville sluta fick man placera dem parallellt.

  • Sedia Con Cuscino Imbottito Velluto Cucina Soggiorno Ristorante Florya
    Stol Med Stoppad Dyna I Sammet Kök Vardagsrum Restaurang Florya
  • Vilka är reglerna för Bon Ton idag

    Även om de flesta av skyldigheterna anses vara gammalmodiga, föreskriver goda manér fortfarande en rad beteenden som det är bra att respektera, särskilt när man inte känner andra människor. Allt börjar när man väntar gäster, och innan man börjar äta måste man faktiskt vänta tills bordet är fullt. Under denna tid kan människor samtala medan de står eller njuter av komforten i stolarna eller utemöblerna på restaurangen. Den viktigaste regeln, när man äntligen anländer till bordet, gäller verkligen telefon, källan till distraktion par excellence, som inte på något sätt får störa ätande och sällskap. Dessutom är det alltid en god idé att vänta tills alla gäster har blivit serverade innan man börjar äta, och om man vill hälla upp en drink eller vatten är det bra att först fråga dem som sitter bredvid om de vill ha något, så att man kan hälla upp ett glas till dem.

    Några regler som har övergivits gäller främst hälsningsfraser och uttryck som vanligtvis används under skålar och före måltider. Enligt etiketten är det faktiskt mycket olämpligt att säga ”Bon appetit!” eller ”Skål”, men dessa seder är nu allmänt accepterade i alla familjesammanhang och informella sammanhang.

  • Sedia Design Nordico Patchwork Legno E Tessuto Cucina Bar Ristorante Robin
    Stol Nordisk Design Patchwork Trä Och Tyg Kök Bar Restaurang Robin

Nu när du känner till alla dessa detaljer, har du förstått hur man ska sitta på en restaurang? Om du vill tillbringa din tid bekvämt kan du bläddra i vår katalog och välja de stolar som passar dig bäst!

Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes
Sedia design moderno polipropilene cucina sala da pranzo esterno Nantes