Varje vår väcks önskan om att tillbringa mer tid utomhus och bjuda in vänner och familj till små fester, luncher och middagar.
Med ankomsten av milt väder och soliga dagar börjar hemträdgårdarna att befolkas inte bara med blommor och nya växter, utan också med grillar, eldkorgar och eldfat.
För att kunna njuta av en måltid i sällskap måste du lära dig inte bara hur man tänder ett eldfat med ved, utan också hur man kontrollerar elden på rätt sätt.
Med produkterna i ProduceShop-katalogen blir det mycket enkelt för dig att skapa en uteplats utanför ditt hem med bekväma stolar, bord och lounger redo att vara värd för trevliga evenemang och möten.
Varför är trädgårdens eldfat så känd?
Trädgårdsfatet är inget annat än ett element av atmosfär runt vilken människor vanligtvis samlas för att ta emot värme eller laga mat. Historiskt sett samlades den brinnande glöden i dessa behållare från eldstaden för att värma mat, kläder, rum och till och med sängar. Hittills tillverkas dessa utomhusmöbler i metall, stål, mässing, koppar, järn och betong. Dessa speciella material har olika utbyten beroende på mängden värme som de utsätts för. I vissa fall kan de också byta färg, vilket ger en extremt välkomnande och rustik touch till trädgården.
Vilken typ av tändning som krävs för ett eldfat kan skilja sig något beroende på vilken konstruktion som väljs. Det som är viktigt att tänka på är säkerheten, en aspekt som är gemensam för alla typer av eldfaten. Att hantera elden på ett medvetet sätt är viktigt för att undvika problem, så du behöver bara vara uppmärksam på några få aspekter. Mer specifikt är det viktigt att undvika plötsliga rörelser i närheten av elden, särskilt om du bär lättantändliga kläder. Dessutom är det nödvändigt att hålla både barn och djur borta från elden och uppmana dem att hålla sig så långt borta från området som möjligt. För att undvika olyckor är det också viktigt att skaffa en hink med vatten eller sand. Detta gör att du kan ingripa omedelbart i händelse av en olycka eller farligt fall av eldfatet eller glöd.
Hur tänder man ett eldfat till trädgården?
För att tända en vedeldad eldfat i trädgården behöver du torr ved, som är redo att brännas, några små torra pinnar, och något för att skapa den första elden, t.ex. tändtabletter.
-
De första stegen för att tända
När det torra träet har placerats i mitten av eldfatet (en eller två bitar räcker till att börja med, beroende på storleken på basen), måste de mindre pinnarna också placeras ovanpå vilka tändpåsarna läggs till. Med hjälp av en lång tändare eller tändstickor, startar du elden, som dock måste matas av luftströmmar. För att påskynda processen är det nödvändigt att kraftfullt fläkta luften över glöden med en fläkt, tallrik, bok eller stor kartongbit så att lågorna kan tränga igenom veden.
Om man inte har någon tändvätska kan man alltid blöta en näsduk med olivolja och sedan lägga den mellan stockarna så att elden med hjälp av luften även kan täcka resten av veden. Det viktiga i dessa fall är att undvika att använda alkohol och material som är lackerade eller specialbehandlade, eftersom de kan vara mycket farliga och riskerar att skapa skador på både miljön och andningsorganen.
-
Hur rengör och underhåller man ett eldfat efter användning?
När glöden väl har börjat kommer det att gå att njuta av dess värme eller använda den för att laga rätter med hjälp av en grillgaller. När måltiden väl är klar är det dock nödvändigt att ta hand om att rengöra brännaren, för att hålla den i utmärkt skick. Det första du ska göra, efter att allt innehåll har svalnat helt, är att utrusta dig med handskar och en sopskyffel för att plocka upp aska, löv, kol och annat skräp som finns kvar i behållaren.
Vid denna tidpunkt kommer det att vara nödvändigt att spraya vatten med diskmedel som sedan gnuggas med en borste eller ullsvamp ör att helt ta bort damm, sot och rost. Slutligen är det bara att skölja eldfatet och låta dtn torka ordentligt innan du lägger undan det, för att undvika rostbildning. Nu när eldfatet är helt rent och torrt kan det förvaras på en täckt plats så att det alltid är redo att användas i väntan på en ny händelse.